Respect Middelkerke

Flyer 1/3

Flyer 2/3

Flyer 3/3

De 17 SPEERPUNTEN van RESPECT

1. Gezinnen ondersteunen

Jonge gezinnen zijn de toekomst van onze mooie kustgemeente. Met gericht advies en renovatiepremies overtuigen we hen om hier hun eerste woonst te vinden. Werkende ouders hebben nood aan kinderopvang, ook tijdens het weekend.

Dat vereist een beter statuut voor onthaalouders en extra crèches. Voor ouders die ervaringen willen uitwisselen of die behoefte hebben aan professioneel advies, is een samenwerking met het Huis van het Kind cruciaal.

Ondertussen moet de jeugd terechtkunnen in veilige jeugdhuizen, op betere locaties of in opgefriste jeugdverenigingslokalen. We doen er ook alles aan om alle lokale dorpsscholen te houden, want die zijn stuk voor stuk een grote meerwaarde voor onze gemeente.

2. Een inclusief sociaal beleid

Middelkerke mist een gecoördineerd en doortastend welzijnsbeleid. Elke woonkern en wijk wordt leefbaarder met een kwaliteitsvol georganiseerd buurtnetwerk en een sterk sociaal weefsel. Initiatieven die daaraan bijdragen, ondersteunen we op zoveel mogelijk manieren.

Een fysiek en digitaal toegankelijk welzijnsportaal fungeert als centraal informatiepunt.

Het juiste advies, correcte doorverwijzing en een goede opvolging van dossiers zijn belangrijk.

Of het nu een kinderwagen of een rolstoel is, strand en straten mogen geen obstakels vormen. We werken zoveel mogelijk welzijnsdrempels weg, letterlijk en figuurlijk.

3. Inwoners en tweedeverblijvers hand in hand

In een leefbare kustgemeente zien we een gezond evenwicht tussen vaste bewoners en tweedeverblijvers. Een domicilieplicht in bepaalde wijken helpt de balans bewaren, net als de aanwezigheid van verschillende woningtypes en voldoende groen.

4. Senioren, nergens beter dan thuis

Onze oudere inwoners verdienen respect en zelfredzaamheid. Met de juiste hulp en binnen een actief sociaal netwerk, mag het een ambitie zijn om zelfstandig en kwaliteitsvol thuis te blijven wonen. Via extra plaatsen in dag- en kortverblijf vergroten we die kansen nog.

Op middellange termijn creëren we meer bedden in woonzorgcentra. Senioren moeten vlot de weg vinden naar de beschikbare welzijnsinitiatieven.

5. De lokale handelaar als toeristisch ambassadeur

De lokale handelaars zijn ons kloppend hart. Aantrekkelijke winkelstraten met meer shop&go-parkeerplaatsen en een betere spreiding van topevents stimuleren de lokale economie. Middelkerke heeft veel troeven en die moeten we krachtiger inzetten dan nu het geval is.

6. Dorpskernen zijn belangrijk

Middelkerke reikt verder dan de Zeedijk. Ook in de dorpskernen zijn ontmoetingsruimtes, kwalitatieve sportinfrastructuur, een gevarieerd cultuuraanbod en een gezond verenigingsleven nodig. De Barloke in Leffinge verdient het om in zijn oude glorie hersteld te worden.

Kleinschalige meergezinswoningen en automaten, servicepunten en ophaalpunten van lokale handelaars stimuleren het dorpsleven. Iedereen moet zich maximaal kunnen ontplooien op sportief, cultureel en intellectueel vlak. De bibliotheek zien we hierin als voortrekker.

7. Een masterplan openbaar domein

Middelkerke hoeft er niet slordig bij te liggen. De duinen en het strand zijn ons visitekaartje. Wegen, voet- en fietspaden horen in orde te zijn. Openbaar groen verdient meer aandacht. Hiervoor zetten we meer middelen en mensen in.

De doortocht van Lombardsijde moet prioritair aangepakt worden. Minder zichtbaar, maar net zo belangrijk, is het om het dubbele rioleringsstelsel verder uit te bouwen.

8. Realistische ruimtelijke ordening

De juiste bebouwing op de juiste plaats. Een urbanisatieplan in functie van het versterken van de kernen is nodig. Daar hoort de bevolking inspraak bij te hebben en daarvoor is zowel interne als externe expertise nodig.

Zomaar woontorens neerpoten maakt daar géén deel van uit. De site van het oude zwembad en de Branding vormen de sleutel om een bruisend centrum te creëren.

9. Duurzaamheid

Ontkennen is zinloos. We werken aan een duurzame gemeente waarin we inzetten op ledverlichting, groene energie en publieke laadpalen. Circulaire economie stimuleren is broodnodig, net als deelauto’s en een vergroening van het gemeentelijk wagenpark. Kleinschalige windmolenprojecten moeten in Middelkerke mogelijk zijn. We treden opnieuw toe tot het Burgemeestersconvenant.

10. Een eerlijk parkeerbeleid

Ons parkeerbeleid moet eenvoudiger, toegankelijker en eerlijker. Inwoners en tweedeverblijvers betalen een vast bedrag en we evalueren die aanpak met een extern auditbureau. Ook fietsbergingen maken deel uit van de mobiliteit van de toekomst.

11. Gezonde financiën

Een goed en toekomstgericht financieel beleid dringt zich op. Onze schuldenlast moet omlaag. Onze kinderen verdienen een betaalbare toekomst in Middelkerke. Maximaal inzetten op het binnenhalen van subsidies zal helpen om de belastingdruk niet te verhogen. Nieuwe investeringen gebeuren doordacht.

12. Piekparking en invalsweg Middelkerke

Het slim aanwenden van bepaalde gronden als zomerse piekparkings komt het leven in de centrumstraten ten goede. Het onderzoek naar een invalsweg moet opnieuw gevoerd worden voor een minimale impact op de omgeving.

13. Aandacht voor erfgoed en kunst

Zowel materieel als immaterieel erfgoed moet beschermd worden. Kunst bepaalt mee het beeld van onze gemeente en vriendjespolitiek bij aankoop is hier niet op zijn plaats.

14. Rauschenbergplein 2.0

We maken van het Rauschenbergplein een groene ontmoetingsplaats waar handel, horeca en evenementen hun plek vinden met nieuwe ondergrondse garages. Westende-Bad moet zijn charme behouden. De wooncapaciteit van de buurt is bijna bereikt, dus mobiliteit vraagt extra aandacht.

15. Zorgzame en kindvriendelijke buurten

We zorgen voor elkaar. Buurtwerkers en een netwerk van buddy’s creëren een sociaal weefsel, connectie en ondersteuning. De lokale buurtwerking stimuleert een Middelkerke waar voor elkaar gezorgd wordt. Een kindvriendelijke infrastructuur met speelfonteintjes en speeltuigen brengt mensen naar buiten.

16. Burgerparticipatie stimuleren

De Middelkerkenaar verdient een stem. Via inspraak, adviesraden en een transparante dienstverlening betrekken we de burger opnieuw bij het beleid. Betrokkenheid is belangrijk om wensen en verwachtingen af te stemmen op realisaties.

17. Veilig verkeer

Meer fietspaden en zones 30 zijn essentieel om het voor elke weggebruiker veilig en aangenaam te houden. Verlichte oversteekplaatsen horen daar bij. Kust en hinterland verdienen een goed onderhouden weginfrastructuur.